Výskum Natusweet Stevia

  • Administrator
  • Natusweet, Nezařazené
  • Žádné komentáře

Od schválenia v EU na konci roku 2011 význam Stevie rebaudiana neustále rastie a táto rastlina predstavuje pre výrobcov  potravín i nápojov  vítanú  inováciu.

My stéviu nepovažujeme za rivala cukru, ale za úspešnú konkurenciu umelých sladidiel. V niekoľkých uplynulých rokoch bol objem predaja cukru stabilný, avšak používanie sladidiel stále rastie. Táto situácia sa nemení ani  po schválení glykozidov steviolu.

V roku 2008 zahájila spoločnosť Reisenberger GmbH v spolupráci s viedenskou Univerzitou prírodných zdrojov a prírodných vied, fakultou potravinárstva (prof. Berghofer), projekt na vý-skum stévie. Cieľom bolo ponúknuť potrebné zmesi glykozidov steviolu  potravinárskemu priemyslu.

Do tohto projektu sa  zapojili i známi rakúski  výrobcovia mlieka, nápojov a cukroviniek.

Prebehol  tiež intenzívny výskum v oblasti vývoja kvalitných tabliet a sypkých zmesí s obsahom stévie (zmesi na pečenie).

My stéviu nepovažujeme za rivala cukru, ale za úspešnú konkurenciu umelých sladidiel. V niekoľkých uplynulých rokoch bol objem predaja cukru stabilný, avšak používanie sladidiel stále rastie. Táto situácia sa nemení ani  po schválení glykozidov steviolu.

Pilotná výroba glykozidov steviolu v bio kvalite

Spoločnosť Reisenberger GmbH má v pláne vybudovať pilotný výrobný závod, v ktorom bude prebiehať šetrná extrakcia koncentrátov a štandardizácia jednotlivých glykozidov steviolu v bio kvalite pomocou úplne novej metódy. Táto metóda extrakcie musí spĺňať prísne požiadavky orgánov zodpovedných za certifikáciu bio výrobkov. Vďaka tomu získame možnosť vyrábať extrakt zo stévie v bio kvalite.

Skutočnosť, že sladidlá vyrobené zo stévie sú rastlinného pôvodu, majú takmer nulovú energetickú hodnotu a sú dodávané za dostupnú cenu, má pre potravinársky a nápojársky priemysel mimoriadnu dôležitosť.

Stévia na trhu

Reisenberger GmbH a BIOFERM uvádzajú na trh špeciálne sladidlá prírodného pôvodu obsahujúce stéviu pod registrovaným obchodným názvom Natusweet®. V spolupráci s našim partnerom pre výskum (Univerzita prírodných zdrojov a prírodných vied vo Viedni a LMTZ Wiesellburg) priebeha vývoj, ktorý prinesie rad výhod potravinárskemu priemyslu.