Stevia

  • Administrator
  • Nezařazené
  • Žádné komentáře

Čo je Stevia rebaudiana Bertoni?

Stévia sladká (Stevia rebaudiana Bertoni) známa tiež pod názvom stévia sladká, stévia cukrová alebo medové lístky pôvodne pochádza z Južnej a Strednej Ameriky. Táto subtropická rastlina patrí do čeľade hviezdnicovitých, kam radíme zhruba 230 známych druhov rastlín a je cenená kvôli jej liečivým účinkom a vysokej sladivosti. Účinnou látkou   v stévii sú glykozidy steviolu steviosid a rebaudiosid, ktoré sú v čistej podobe 200 – 300krát sladšie než cukor.

Stévia ako prírodné sladidlo

Využitie glykozidov steviolu je prevratným krokom, pretože až do súčasnej doby nebolo na trhu žiadne cenovo dostupné prírodné a nekalorické sladidlo, ktoré by sme mohli získavať v dostatočnom množstve. Glykozidy steviolu sú termostabilné, nekarcinogénne a nemajú žiadnu energetickú hodnotu. Sú nielen ideálnou voľbou pre všetkých, ktorí chcú    z akýchkoľvek dôvodov znížiť spotrebu cukru a nechcú používať umelé sladidlá, ale tiež pre diabetikov a pacientov s fenylketonúriou. Využitie glykozidov steviolu pri príprave pokrmov a nápojov je tiež úplne bez obmedzenia.

Využitie glykozidov steviolu je prevratným krokom, pretože až do súčasnej doby nebolo na trhu žiadne cenovo dostupné prírodné a nekalorické sladidlo, ktoré by sme mohli získavať v dostatočnom množstve